Boylerler içerisinde bulunan ve beslenen suya ısı üreteçlerinden aldıkları enerjiyi transfer etme prensibine göre çalışmaktadır. Bu transfer sırasında P (basınç) , T (sıcaklık) ve V(hacim) arasında çeşitli dengelemeler meydana gelmektedir. Boylerin ısınan akışkan tarafı genel olarak açık sistem gibi görünse de boylerden su çekilmediği zamanlarda kapalı bir sistem vazifesi göstermektedir. Kapalı sistemlerde ısıtıcı akışkan tarafında hidrolik denge tankı emniyet ventili mühendislik hesaplamalarında göz önüne alınmaktadır. Asıl boyler içinin yani ısınan akışkan tarafının emniyet ventili ve hidrolik denge tankı seçimleri yapılması durumu söz konusudur.
Bu sebeplerden dolay kapalı sistemlerde ısı girdisi olduğu zaman suyun iç enerjisi artmakta dolayısıyla da buda suyun genleşmesine bağlı olarak hacmi arttırmaya çalışmakta, kapalı sistem olduğundan sabit hacimde besinci artırmaktadır. Bu genleşen suyun boyler kullanım suyu tarafı ( ısınan akışkan) belirli düzeyde tutulması ve fazlasının tahliyesi mecburi hale gelmektedir. Aksi takdirde sistemin basınç sınırının üstüne çıkması buda güvenlik risklerini arttırmakta ve olumsuz sonuçlanmaktadır.
Yıllardan beri hidrolik denge tankının sıcak su üretim sistemlerinde sağlıklı açıdan sakıncalı olup olmadığı tartışılmaktadır. Bu tartışma lejyonerya bakterisinin plastik membranlarda üreme tehlikesinden kaynaklanmaktadır. Klasik hidrolik denge tanklarında tek giriş-çekiş olmasından dolayı membran içinde su sirkülasyonu sağlanamamakta ayrıca sağlıklı olmadıklarından ve sürekli düşük sıcaklıklara maruz kaldıklarından bakterinin üremesi de kolaylaşmaktadır. Hidrolik denge tanklarının seçiminde sağlıklı olan modeller seçilmelidir. Çünkü membranın malzemesi, hem de membran içerisindeki su sirkülasyonu ile tazeleme devamlı olarak yapılmaktadır.
Hidrolik denge tankları hakkında daha kapsamlı bilgi için www.kodsan.com.tr adresine başvurabilirsiniz.
Hiç Soru Sorulmamış. İlk soruyu siz sorun...